Ekoturism – att gynna det lokala samhället

Vi arbetar med att utveckla vårt koncept med ekoturism. Vi vill att de lokala och behövande människorna i Etiopien ska få ta del av intäkterna. De fattiga bönderna i bergen lever av sin jord som oftast inte producerar mer mat än vad familjen lever på. De har inte stora möjlighet att tjäna kontanter för köpa kläder, skor eller skolböcker till sina barn. Vi kommer att vandra mellan byarna och sova varje natt hos en ny familj. Vi ger dem en extra inkomst genom att de kan:

 • upplåta ett rum till oss en natt i taget (vi alla vandrare sover tillsammans i ett rum med egen madrass och med egen sovsäck)
 • de förser oss med frukost, lunchmat till vår picknick och middag (all mat är vegetarisk under vandringen). Vi köper deras grönsaker och ägg om de har tillräckligt för att kunna sälja till oss. Om de inte har något överskott tar vi med oss grönsaker till våra måltider.
 • upplåta åsnor till att bära vår packning samt madrasser och sovsäckar mellan övernattningsställen.
 • minst en lokal guide går med oss och visar vägen till nästa by där vi ska sova

Alla ovanstående intäkter ger en extra inkomst för byborna och gör det möjligt för dem att kunna ladda mobilen, köpa kläder, skor och skolmaterial till sina barn.

Vi organiserar så att våra gäster kan ta med sig skolmaterial och skänka till de lokala skolorna i bergen samt om man vill ta med gåvor och dela ut, som tex skor, fleeceplädar, kläder, ficklampor och annat som byborna behöver.

Vi anlitar en lokal guide även i Addis Abeba, Shewangzaw Eyasu, som kommer från en av bergsbyarna vi besöker under vandringen. Han läser till läkare i Addis Abeba genom insamlingen Education for Life som Linnea startade hösten 2013. Vi tror att det är ett bra sätt att möjliggöra så att en begåvad man kan bli en läkare, vilket är ett sätt för “hjälp till självhjälp”. I Etiopien är det stor brist på läkare. Shewangzaw tar oss runt i storstaden och vi besöker hans lärosäte samt att vi får komma hem till hans hus (som delas av moster, fru och släktingar) på en kaffeceremoni. Du kommer att uppleva hur en vanlig familj kan leva i storstaden Addis Abeba. Vi erbjuder våra resenärer möjligheten att stödja hans utbildning genom att ta med sig kurslitteratur till hans läkarutbildning, vilket det nästan är omöjligt att få tag på i landet. Studenterna är tvingade att slåss om några få böcker på biblioteket och de är oftast inte kompletta, då desperata elever har rivit ut sidorna och tagit med sig hem. Vill du veta mer om insamlingen eller stödja den? Läs här eller kontakta Linnea. Besök gärna insamlingen på Facebook.

Det är helt frivilligt om man vill vara med att stödja lokalbefolkningen på våra resor. Det är inget krav för att resa med oss.

 

Miljöarbete för ekologisk och ekonomisk hållbarhet

Vi har beviljats medel till att göra en förstudie för en demonstrationsanläggning i Etiopien som syftar till att inspirera bergsbyarna till att testa metoder för att förbättra levnadsvikoren och miljön samtidigt. Det vill vi vill utveckla i bergsbyarna är:

 • Utveckla köksträdgårdar med permakulturella principer för att odla i torra miljöer. De har väldig ensidig kost och ont om vatten. Med denna typen av odling kan de odla året runt
 •  Bygga urinseparerade toaletter så att man kan använda urinen till att få gödning till köksträdgård. De kan få 4 gånger större skördar med att använda urinen.
 • Starta biodling i byarna. Det ger större skördar samtidigt som det genererar honung som de kan sälja och få en extra inkomst till byborna.
 • Starta plantskola, för att återplantera träd runt byarna. De lider av stor jorderosion och behöver få hjälp att kunna köpa in nya trädplantor för återplantering
 • Införa solceller på hustaken, för att kunna ladda batterier och mobiltelefoner samt driva en glödlampa. I dag arbetar kvinnorna i skenet av elden när de lagar mat.
 • Utveckla möjligheten att laga mat med soldriven källa, istället för att hugga ner skogen som skapar ytterligare erosion i bergen.
 • Första hjälpen – utbildning samt material. Shewangzaw kan utbilda några personer i varje by i att tvätta och sköta om sår. Många elakartade infektioner hade kunnat undvikas om man hade rätt sårtvätt och kunskap från början.

Vill du veta mer? kontakta Linnea (linnea@roofofafrica.se). Linnea är utbildad miljövetare och har lång erfarenhet av hållbarhetsarbete och stadsodling.

Däremot är det långt kvar till ekoturism i fråga om vårt arbete med transporter under våra resor. Etiopien är ett stort land med mycket berg, vilket gör att transportera sig med buss tar lång tid, faktiskt flera dagar. Vi flyger inrikesflyg med våra resenärer för att spara tid. Vi uppmanar alla våra resenärer att klimatkompensera för sina flygresor.